Fri Luft - Insändare

När man talar om tobak i Sverige så behöver man knappast nämna den tjugofemdubblade risken för lungcancer, den 50% ökade risken för impotens hos män eller missfall för kvinnor.

Men trots att många vet om farorna som kommer med tobaksanvändning så visar folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät att ungefär 13% utav Sveriges befolkning röker dagligen. En siffra som är alldeles för hög om man ser till att minst hälften utav dessa kommer att dö i genomsnitt minst 8 år för tidigt bara på grund utav sitt tobaksanvändande.


Alla dessa rökare vi har i samhället påverkar ännu fler ickerökare. De påverkar sina barn, sina vänner, sina arbetskollegor etc. Inte bara genom att de utsätter sina medmänniskor för passiv rökning, men när dessa människor insjuknar i tobaksrelaterade sjukdomar, när de dör på grund av sina tobaksvanor så påverkar de fler än man anar.


Som tur är vill 3 utav 4 rökare sluta och ångrar att de någonsin började röka men vad är det som får dem att börja? Den frågan är svår att svara på men svaret kan troligtvis hittas i hjärnan. Forskare som studerar tonårshjärnan har märkt att innan ungdomar kommit ut ordentligt ur puberteten så finns det fortfarande delar i hjärnan som växer. Det är framförallt de främre delarna, frontalloben, som inte växer klart fören vid 24-25 års ålder. Det är i dessa delar som vi har vår förmåga att ta beslut, och innan den är färdigutvecklad styrs ungdomen mest utav hjärnans hormoner och känslor. Det är troligt att det är utav denna anledning som tobaksberoende inleds utav många ungdomar idag och av samma anledning är det så farligt att bombardera den växande hjärnan med skadliga preparat.  Det är inte vuxna som börjar röka. Det är barn.  Vi måste se till att ungdomar håller sig borta från nikotinmissbruk som ofta tyvärr leder till tyngre missbruk. 


Smart Ungdom hjälper ungdomar att göra det aktiva valet att säga nej till tobak och välja den smarta vägen. Hjälp oss genom att vara en god förebild för alla i din närhet.




Adam, Förbundsordförande


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0