Fri Luft - Insändare

När man talar om tobak i Sverige så behöver man knappast nämna den tjugofemdubblade risken för lungcancer, den 50% ökade risken för impotens hos män eller missfall för kvinnor.

Men trots att många vet om farorna som kommer med tobaksanvändning så visar folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät att ungefär 13% utav Sveriges befolkning röker dagligen. En siffra som är alldeles för hög om man ser till att minst hälften utav dessa kommer att dö i genomsnitt minst 8 år för tidigt bara på grund utav sitt tobaksanvändande.


Alla dessa rökare vi har i samhället påverkar ännu fler ickerökare. De påverkar sina barn, sina vänner, sina arbetskollegor etc. Inte bara genom att de utsätter sina medmänniskor för passiv rökning, men när dessa människor insjuknar i tobaksrelaterade sjukdomar, när de dör på grund av sina tobaksvanor så påverkar de fler än man anar.


Som tur är vill 3 utav 4 rökare sluta och ångrar att de någonsin började röka men vad är det som får dem att börja? Den frågan är svår att svara på men svaret kan troligtvis hittas i hjärnan. Forskare som studerar tonårshjärnan har märkt att innan ungdomar kommit ut ordentligt ur puberteten så finns det fortfarande delar i hjärnan som växer. Det är framförallt de främre delarna, frontalloben, som inte växer klart fören vid 24-25 års ålder. Det är i dessa delar som vi har vår förmåga att ta beslut, och innan den är färdigutvecklad styrs ungdomen mest utav hjärnans hormoner och känslor. Det är troligt att det är utav denna anledning som tobaksberoende inleds utav många ungdomar idag och av samma anledning är det så farligt att bombardera den växande hjärnan med skadliga preparat.  Det är inte vuxna som börjar röka. Det är barn.  Vi måste se till att ungdomar håller sig borta från nikotinmissbruk som ofta tyvärr leder till tyngre missbruk. 


Smart Ungdom hjälper ungdomar att göra det aktiva valet att säga nej till tobak och välja den smarta vägen. Hjälp oss genom att vara en god förebild för alla i din närhet.




Adam, Förbundsordförande


Smart Ungdom är snälla.

Tjolahopp, Ajda sitter vid sin minilaptop och lyssnar på tuggummipop. Vädret har varit lite sisådär de senaste dagarna men idag är det sol och nästan varmt så jag är übernöjd.

Det har hänt ganska mycket på väldigt kort tid. Sen jag skrev sist, vilket var någon dag efter ungdomskonferensen i Hässleholm (som förövrigt var KICKASS!) så har jag, Karola och Adam träffats och haft presidiemöte på Max Hamburgerbar (de har trådlöst internet så that's why). Målet var att skriva ihop vårt seminariepass som vi ska ha på Almedalen. Innan vi hade vårt möte så var vi på Sveavägen 47 och fick höra CAN:s senaste resultat om Unga och Alkohol. Det mest intressanta, enligt mig var generalsekreteraren från UNF som nästan provocerade alla vuxna genom att skylla på deras alkoholvanor.

Några bra punkter som Elin, UNF:s generalsekreterare tog upp var bl.a att vi måste klassa alkoholen som en drog, att säga "alkohol och ANDRA droger" istället för "alkohol och droger". Det är därför alkoholen är ett sånt problem i vårt samhälle, då det är så accepterat är det mycket svårare att säga nej till det.
Något annat som UNF:aren tog upp var att vuxna måste börja ta ansvar och själva ta ställning mot alkohol. Det är inte konstigt att många ungdomar tänker "jag ska inte dricka alkohol förrän jag är tillräckligt gammal" som att det ska hända någon gång. Varför är det en sån självklarhet att alla dricker alkohol vid en viss ålder?

Nu har jag nämnt UNF tre gånger (eller fyra gånger med denna mening) och jag ska väl sluta göra reklam för de men jag måste bara nämna att de är väldigt duktiga på att väcka känslor i folk och ibland provocera. Känns som att det är deras grej. Ett exempel är från Rosenbad i måndags (alltså igår)...

Jag och Karola var på Rosenbad för en hearing med hälsoministern, Maria Larsson. UNF:s ordförande, Vidar var där och hade samma approach som Elin hade på CAN:s seminarium. Alltså lite aggressiv och provocerande, vilket är väldigt bra för det är då man skapar debatt... och i kontrast såg vi, Smart Ungdom mycket snällare ut. UNF och Smart Ungdom var två av kanske tjugo ideella föreningar som var inbjudna. Alla föreningar jobbade på något sätt mot någon sorts drog. SMART, vårt nätverk var också där.

Vi fick alla tre minuter var på att säga vad vi vill att politikerna ska satsa på de närmsta fem åren inom drogpolitiken. Då Smart Ungdom inte tagit någon officiell ställning inom politisk väg så kokade jag och Karola ihop något som vi tänkte att Sveriges ungdomar kan hålla med om. Vi tog upp tre punkter:

1. Vi måste satsa mer på ANDT:utbildningen i skolan, fler lärare måste utbildas inom det området och skolorna måste börja med en mer kontinuerlig ANDT-utbildning (alltså inte bara en gång per terming, i bästa fall). ANDT-utbildningne måste också börja i tidigare ålder.

2. Kommunerna måste ha mer krav på sig att ha drogförebyggande arbete i sin kommun. Det räcker inte med utbildningen i skolan utan det måste finnas ett komplement, som t.ex Smart Ungdom.

3. Ge ungdomar mer makt. Att ge ungdomar resurserna att få göra sin egna verksamhet, att ge friheten till att göra de aktiviteter dem vill kommer leda till att fler ungdomar väljet den smarta vägen... lite som Smart Ungdom jobbar. ;)


Det har ju hänt en hel del annat också, särskilt i Smart Ungdom Tyresö som det egentligen inte går så bra för men jag har goda förväntningar för framtiden. Dock har jag inte tid att tänka så mycket på varken Smart Ungdom Tyresö eller riksförbundet för jag åker till Iran imorn. Jag blir borta en hel månad och tillgången till internet är minst sagt begränsad. Vi kanske hörs när jag är på andra sidan, annars ses vi under Almedalsveckan.


Hejdå, Sverige! Saknar er redan!

<3 Ajda


UK 2010, you gotta love it

Om du var där, som jag var, så måste du erkänna att du älskade typ lika mycket som jag gjorde för det var helt galet awesome. Och då var jag ändå bara där från middagen på fredag. Men shit, det är så galet underbart att se så många smarta människor som alla står för samma sak. Fan vad jag älskar er människor!
Grymma smarta människor :D
Jag vet att många av er spanade in min grymt snygga tröja och för alla er hänvisar jag till http://smartungdom.trycktorget.se/shop/index2. Där kan man trycka sitt namn och sånt också så det är helt awesome!
Guru Ajda och lärlingen Karola
Jag hade så grymt kul i simhallen så det var galet :) Jag tycker för övrigt att Ajda är helt freaking awesome och hon borde definitivt bli vår officiella guru. Vattenspridaren var legen-wait for it-dary!
Styrelsen 2010-2011
Jag är helt galet överlycklig över att få vara en del av Smart Ungdom och hoppas ni andra är minst lika taggade efter konferensen som jag är! Puss på er alla!

UK10 är härmed över, vi ses nästa år!

Hej medmänniskor, det är Ajda som sitter vid tangenbordet men det är inte Ajda som står för inlägget. Min vän, Fatima som också kommer från Smart Ungdom Tyresö har skrivit ett inlägg till bloggen. Hon skrev det när konferensen var över och vi gjorde oss i ordning för att lämna Hässleholm. Here it goes:

Smart Ungdom UK10

En sånn här helg som har varit så fantastisk och helt underbar, betyder så otroligt mycket för mig. Alla skratt, alla tårar, alla snack, alla lekar har bara varit så kul! Man kommer sakna precis allt här ifrån. Alla kompisar och allt!

Det finns inga ord för denna otroliga helg. Och det är så svårt att sätta ord på
mina känslor. Jag vet att jag är inte den enda från lägret som kommer sakna
det jag kommer sakna. Det är en skön stämning bland alla och alla vi är en `high five´ !

Jag kommer aldrig glömma denna helg med alla smarta ungdomar från städer
runt om i sverige. Bästa känslan är att veta att det finns så många som är så lika
på ETT sätt och att vi vill hjälpa alla andra ute i världen. Vi är lika smarta när det gäller den biten.

Som sagt det finns inga ord för de fantastiska ungdomarna som vi har tillbringat helgen med. Det har varit så otroligt. Denna helg blir ett minne för livet!

Kom ihåg: Vi är en `highfive´ tillsammans!

High On Life, Not Drugs!


//Fatima Rosendahl, Smart Ungdom Tyresö


UK2010 om två dagar!

Jag sitter här på kontoret och överblickar den stora hög med material, roll ups, listor, kläder osv som upptar en stor del av kontoret. Hur vi ska få med oss allt vet jag inte men det blir intressant. Det är meningen att allt ska få plats i Slims personbil när det känns som vi snarare skulle behöva en mindre flyttbil. Aja, its all good :)

Konferencier för konferensen är älskade Bitte och allas vår guru Ajda. Jag tror de kommer vara helt freakin awesome :)



Ajda, Karola, Adam


Sedan kommer ju den helt underbara Sibel och tar emot utmärkelsen Årets smartaste förebild 2010 för sitt smarta förhållningssätt till alkohol och sitt aktiva val att välja bort rökning och snusning. We like that!

In other news så har jag bara 20 min på mig att ta mig från mitt jobb till tåget på fredag vilket jag är liiite stressad över menmen, tillsammans ska vi säkert klara det. Och med tillsammans menar jag att alla smarta ungdomar borde hålla kvar tåget på stockholm central ifall jag blir sen...

Anywho, vi ses på fredag peeps!
Love, Lola

Valborg, tredje gången gilt.

Hej glada människor! Nu är det mindre än två dagar tills jag, Ajda åker ner till Hässleholm med två ungdomar från Smart Ungdom Tyresö. Jag ser väldigt mycket fram emot den långa tågresan då jag älskar att åka tåg men självklart ser jag mest fram emot att träffa alla sköna, smarta människor från hela Sverige. Det kommer att bli fantastiskt kul men mer om det i de kommande inläggen.

Då det skrivits två inlägg om valborg så kände jag att det behövdes ETT TILL! :p But seriously, tänkte ladda upp några bilder från valborgsfirandet i Norrköping, a.k.a Drömnatten. Jag vill bara kort säga innan ni får se bilderna att detta event är något som jag känt till i många år och att äntligen få vara med om det var beyond awesome. Det är så kul att en hel kommun satsar så mycket på att arrangera en drogfri fest för högstadieelever så att de har ett smart alternativ på valborg (kvällen då många gör sin alkoholdebut). Jag fick också chansen att träffa  aktiva ungdomar i Smart Ungdom Norrköping. SU Norrköpings nuvarande ordförande, Maria Sayeler presenterade mig för två tjejer som stod i garderoben och sa "det här är den nya generationen av Smart Ungdom Norrköping". Jag blev så glad för det var riktigt positiva tjejer som säkerligen kommer att göra ett fantastiskt jobb. Jag insåg att jag inte kan hålla på med Smart Ungdom i hela mitt liv, en dag måste jag överlämna det jag håller så kärt till någon annan... den nya generationen. Det är viktigt att hitta nya, fräscha medlemmar och peppa de inför framtiden. Viktigast är nog att våga släppa sitt arbete till någon annan, även om man vill göra det själv för man vet aldrig när den där tiden kommer då du inte orkar eller har tid att fortsätta. Men nu ska vi inte prata om det för jag tänker inte sluta på ett bra tag! Nu är det ungdomskonferens som gäller och självklart de utlovade bilderna från i fredags då jag och Karola åkte till Norrköping för att fira valborg med Smart Ungdom Norrköping.


Jag & Karola i känguru/sumodräkter,
battle until death... typ.


Jag & Karola var ansvariga för Guitar Hero-stationen,
and yes, we rocked!


Karola vill bara påminna alla om att vi verkligen rockade på Guitar Hero,
nothing else is true... Sedan spelade vi UNO på tåget, jag förlorade inte.


Avslutningsbilden blir på Ritta, vice ordförande Smart Ungdom Norrköping.
Ritta is fly!


peace, medmänniskor! <3                                                                                                                              


VALBOOORG!!!!

HEJ ALLA GLADA GUBBAR OCH GUMMOR!!!!!!
Jag (Adam) och Guru-Ajda sitter i min giganormiska soffa och leker med bloggar och bilder och lyssnar på peppig musik :) Karola "Skogshuggaren" Jia sover vid våra fötter. Hon hörs X)


Anledningen till Karola och Ajdas trevliga besök i Norrköping var DRÖMNATTEN, det klockrena ungdomseventet i Norrköping på Valborg! (www.dromnatten.se) VI har haft det jäkligt kul med Norrköpingsgänget och alla andra som var där!


Vi vill slänga ut ett stort TACK till alla som har varit grymma under drömnatten och gjort ett bra jobb och haft kul med oss :D

Klockan är snart 6 på morgonen och jag har jobbat 15 timmar idag under högtryck och ändå sitter jag uppe med allas vår GURU: Ajda och pushar dygnet .. uppe i 22 vakna timmar nu, illa.... Men har man trevligt sällskap så har man! :D   

NU HOPPAS VI ATT ALLA HAR EN TREVLIG 1:a Maj och att solen skiner på er! :)

Puss på er alla!

RSS 2.0